نگاهی نو به مفهوم Facebook ؛ ویژگیها و آسيبهای شبکه‌ اجتماعی مجازی فيس‌بوك

 از سوی دیگر، جنگ نرم به عناصر و سربازان میدانی نیاز دارد که از جنس مخاطبان جامعه هدف باشند. این عناصر، باید برای خود هویتی خاص قایل باشند تا بتوانند هدایت روند درگیری را برعهده گیرند و در شرایط کنونی، امکان دسترسی به فضای مجازی به دلیل در اختیار گذاشتن لحظه ای حجم وسیعی از اخبار، اطلاعات و تسهیل ارتباط، چنین هویت کاذبی را به راحتی در میان بخشی از صحنه گردانان حوادث ایجاد می کند. نبود بسیاری قیود و محدودیت ها که برای سایر اقسام رسانه ای وجود دارد، در محیط مجازی، گستره فعالیت در این فضا را برای اهداف و انگیزه های امنیتی و سیاسی در جنگ نرم افزایش می دهد. مجموعه این شرایط است که امروزه، هوس بهره گیری از این فضا را برای غلبه بر دیگر ملت ها، در میان مراکز قدرت جهانی ایجاد می کند.

حوادث چند ماه اخیر ایران را باید میدان آزمون برای کاربرد فضای مجازی در عملیات روانی و جنگ نرم دانست. وبلاگ، فیس بوک، توئیتر، فرند فیدز و بالاترین، از جمله سایت هایی هستند که قابلیت شبکه سازی وسیعی در اینترنت ایجاد کرده اند. در برخی مواقع، این شبکه ها به عنوان سربازان جدید جنگ نرم دول غربی، اقدامات خود را به فضای وقایع جامعه نیز تسری داده و هماهنگی و سازماندهی بسیاری تجمع های سیاسی و اعتراضی را بر ضد دولت هدف، برعهده می گیرند. حوادث پس از انتخابات سال 1388، به روشنی نقش شبکه های اجتماعی مجازی در جنگ نرم غرب با ایران را نشان داد.

نگاهی به مفهوم و ویژگی های شبکه های اجتماعی مجازی
امروزه فراگیری اینترنت و فن آوری های جدید ارتباطی و اطلاعاتی، موجب ظهور فضای مجازی در کنار جهان واقعی شده که این امر، معادلات و الگوهای ارتباطات سنتی، تولید، انتقال و مصرف اطلاعات را به هم زده و موجب تغییر در آن شده است. چنین فضایی که به عنوان واقعیت مجازی یک پارچه، درنظر گرفته می شود، از ویژگی هایی چون بی مکانی، فرا زمان بودن، صنعتی بودن محض، عدم محدودیت به قوانین مدنی متکی بر دولت- ملت ها، از معرفت شناسی تغییر شکل یافته پسامدرن برخوردار بودن، قابل دسترسی بودن همزمان، روی فضا بودن و برخورداری از فضاهای فرهنگی، اعتقادی، اقتصادی، سیاسی و نیز آزادی از هویت بدنی و جنسی جدید برخوردار است. (Myers 2000) شبکه های اجتماعی مجازی، امروزه نقش بسیار مهمی در خلق این فضای مجازی دارند. از خلال همین واقعیت های مجازی است که آسیب های روانی و سیاسی بسیار گسترده ای را می توانند برای یک جامعه به وجود آورند.
شبکه های اجتماعی، به مجموعه ای از افراد که به صورت گروهی با یکدیگر ارتباط داشته و مواردی مانند اطلاعات، نیازمندی ها، فعالیت ها و افکار خود را به اشتراک بگذارند، شبکه های اجتماعی گویند. شبکه های اجتماعی را می توان به دو دسته شبکه های مجازی و شبکه های غیرمجازی تقسیم کرد. شبکه های غیرمجازی در واقع شبکه هایی هستند که توسط مجموعه ای از افراد و گروه های به هم پیوسته، در محیط اجتماعی عمل می کنند. شبکه اجتماعی مجازی یا شبکه اجتماعی اینترنتی، وب سایت یامجموعه ای از وب سایت هایی است که به کاربران امکان می دهد، علاقه مندی ها، افکار و فعالیت های خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند؛ به عبارت دیگر، شبکه های اجتماعی سایت هایی هستند که با استفاده از یک موتور جست وجوگر و افزودن امکاناتی مانند چت، پیام رسانی الکترونیک، انتقال تصویر و صدا و...، امکان ارتباط بیشتر کاربران را در قالب شبکه ای از روابط فردی و گروهی فراهم می آورند. (2000 Resnick)، وبلاگ ها(1)، فیس بوک(2)، توییتر(3)، یتوب(4). پادکست(5) از جمله شبکه های اجتماعی مجازی هستند.

 

نگاهی به آسیب های سیاسی و روانی شبکه های اجتماعی مجازی
با رشد رسانه های نوین، جهاد وارد عصر دوم رسانه ها شده است که برخلاف دوره مدرن و عصر نخست، آینده آن به طور کامل قابل پیش بینی نیست، زیرا در عصر دوم رسانه ها که در آن بحث رسانه های الکترونیک جدید، حاکمیت دارند و اطلاعات حرف آخر را می زنند، پدیده ها کمتر قابل پیش بینی اند (گل محمدی، 1383). رسانه های نوین دارای آسیب های بسیار مهم روانی و سیاسی است که می توانند، زمینه و بستر مناسبی را برای جنگ نرم ایجاد کنند. در مورد آسیب های روانی شبکه های اجتماعی، می توان به موارد ذیل اشاره کرد: (Abraham Hassanien 2010)
1- کاهش احساسات: به دلیل اینکه اغلب ارتباطات در این فضا، به صورت نوشتاری است، اغلب فاقد احساسی است که در فضای واقعی، از طریق قدم زدن، سخن گفتن و... به دست می آید. افراد با وجود امکانات ارتباطی در فضای مجازی، دیگر اهمیتی به کیفیت روابط نمی دهند و این مسئله، به کاهش بیشتر احساسات منجر می شود.
2- متن گرایی: علی رغم امکانات چند رسانه ای موجود در فضای مجازی، هنوز هم قسمت عمده ای از ارتباطات در فضای مجازی را ارتباطات متنی در قالب ایمیل و چت تشکیل می دهد. ارتباطات متنی می تواند شکل جدیدی از هویت مجازی را شکل دهد.
3- انعطاف پذیری هویتی: افراد در فضای مجازی، به دلیل نبود راهنماهای چهره ای، می توانند بازنمایی های متفاوتی از خود ارائه دهند.
4- دریافت های جایگزین: در ارتباطات مجازی، شما می توانید دیوارها را بشکنید، به حوزه خصوصی دیگران وارد شوید و حرف هایی را که حاضر نیستند، در ارتباط چهره به چهره به شما بگویند، بشنوید.
علاوه بر آسیب های جدی شبکه های اجتماعی مجازی در بعد روانی که به انعطاف پذیری هویتی و شکل گیری هویت های مجازی جدید منجر می گردد، مهم ترین تأثیرات سیاسی فناوری های ارتباطی- اطلاعاتی، تضعیف دولت های ملی، اشاعه اطلاعات سیاسی و کاهش مشارکت سیاسی افراد و گروه هاست.
همچنین کنترل اطلاعات در عصر جدید، اهرم اصلی قدرت بازیگران جهانی، ملی و محلی است J. P Robinson 2004M and Kestnbaum A Neustadtl)، اهرمی که در انقلاب های رنگی در اختیار بنیاد سوروس و سازمان های غیردولتی و جنبش های دانشجویی قرارگرفت و رهبران احزاب و جنبش ها، بیشترین بهره را از آن بردند.
دول غربی، ماهرانه با استفاده از امکانات تکنولوژی و ارتباطات، مانند اینترنت، سایت های انتقادی را علیه یک دولت سازمان می دهند. پیام های کوتاه را از طریق تلفن های همراه رد و بدل می کنند و مرتب قرارهای جدیدی می گذارند.
آسیب مهم دیگر رسانه های نوین، تأثیر بر افکار عمومی و بسیج آن است. به گونه ای که به واسطه این رسانه ها، نوعی فضای عمومی شکل می گیرد و بسیاری افراد، بی آن که یکدیگر را ببینند و تبادل نظر کنند، مانند یکدیگر فکر و در نتیجه مانند یکدیگر نیز عمل می کنند. بر این اساس، از طریق تولید پیام، شعار و اندیشه، به شیوه ای هنری و از طریق تصویر، گرافیک، صدا و موسیقی، تصورات دستکاری و بسیج می شوند و در نهایت فعالیت سیاسی، این امکان را می یابد که با زندگی روزمره آمیخته شود. (L. W Bennett).
در این صورت دیگر مانند گذشته، نیازی نیست که برای تبدیل افکار عمومی به نیروی اجتماعی و تغییر اوضاع سیاسی، به اهرمی مانند حزب سیاسی متوسل شد و اگر این تغییر در افکار عمومی پیدا شود، مردم در مواقع مهم تاریخی، خود راه را باز می کنند و احتیاجی به اعمال نیرو، فشار و زور از طریق اهرم های جدا از مردم وجود ندارد.
افزون بر این، استفاده جنبش های اجتماعی جدید، از شبکه های اجتماعی مجازی، آسیب جدی دیگری را برای دولت ها به همراه داشته است. جنبش های اجتماعی جدید و هویت های دگرخواهانه، از مهم ترین جنبه های نرم افزاری تهدید امنیت ملی هستند. جنبش های نوین کنونی، اهمیت بیشتر را به هویت داده و در برابر اشکال جدید سلطه و طرد مقاومت می کنند. این جنبش ها همچنین تلاش دارند، تا با اشکال جدید تکنولوژی های ارتباطی و تغییرات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی سازگار شوند.
به اعتقاد مانوئل کاستلز، بازیگران سیاسی، از طریق رسانه های نوین، در بازی قدرت حضور دارند و از آن جا که اطلاعات و ارتباطات، عمدتاً از طریق شبکه جهانی اینترنت و ماهواره ها و خبرگزاری ها صورت می گیرد، بازی سیاسی، به نحو فزاینده ای در فضای رسانه ها صورت می گیرد (کاستلز، 0831) وی همچنین به نقش تکنولوژی های ارتباطی، مانند اینترنت، در عضوگیری و گسترش قدرت جنبش های اجتماعی اشاره می کند. شبکه های اجتماعی شکل اجتماعی نوینی از ارتباطات را به وجود آورده که در عین حال توده ای است؛ اما به صورت انفرادی تولید و دریافت می شود و تاثیر می گذارد. با این همه، در سراسر جهان، به ابزاری در خدمت جنبش های اجتماعی تبدیل می شود؛ اگرچه این جنبش ها تنها استفاده کنندگان این ابزار جدید، بسیج و سازمان دهی نیستند.
جنبش های مذکور، باید بتوانند برای دستیابی به اهداف خود، در سه زمینه توانمندی داشته باشند: شکل دادن به هویت جمعی، متقاعد ساختن پیروان خود و بسیج آنها. این جنبش ها، با استفاده از تکنولوژی های جدید اطلاعاتی، می توانند به راحتی به هر سه هدف مذکور دست یابند. (8991 b. B Bimber) ملوچی معتقد است که شبکه های اجتماعی مجازی به جنبش های اجتماعی، توانمندی انعکاس روش ها و اهداف خود را به فضای عمومی داده است. (ملوچی).
همچنین شبکه های اجتماعی مجازی همانند آزمایشگاهی است که جنبش های اجتماعی، میزان توانمندی خود را بررسی می کنند. در چنین حالتی شبکه های اجتماعی، تنها به عنوان وسیله سیاسی عمل نمی کنند، بلکه خود به فضای سیاسی تبدیل می شوند (B2000 Bimber) نیز کاربرد شبکه های اجتماعی این امکان را به جنبش های اجتماعی می دهد که روش های سنتی بیان اعتراضات خود، همانند راهپیمایی ها، اعتراضات، شعارها واستفاده از نمادها را آسان تر به کار برده و آن ها را با روش های نمادین جدید ترکیب کنند. بر همین اساس، این جنبش ها توانمندی بیشتری برای جذب طبقه جوان جامعه و شکل دادن به افکار عمومی دارند. با کاربرد تکنولوژی های اطلاعاتی جنبش های اجتماعی به استفاده از پوشش رسانه ای جمعی نیازی ندارند.
از دیگر آسیب های سیاسی رسانه های نوین، می توان به رسانه ای شدن فضای سیاست اشاره کرد. از دید کاستلز در جامعه کنونی، سیاست به معنای سیاست رسانه ها است. رسانه ها، پس زمینه همیشگی بازی سیاست و حوزه ای عمومی هستند که در آن قدرت به نمایش درمی آید و درباره اش داوری می شود (همان). به اعتقاد وی، اگرچه سیاستمداران برای کسب قدرت سیاسی در رسانه ها، از تکنیک ترور شخصیت، رسواگری و جنجال استفاده می کنند و این مسئله معرف خوبی برای یک جامعه دموکراتیک است. ولی باید به این نکته توجه داشت که ویژگی اصلی سیاست رسوایی و جنجال این است که همه کنشگران سیاسی شرکت کننده در آن، خود به دام این نظام می افتند وغالباً نقش ها معکوس می شوند؛ شکارچی امروز شکار فرداست.
یکی دیگر از آسیب های جدی شبکه های اجتماعی، به علت توانمندی آن ها برای پنهان کردن و پوشاندن اطلاعات و در نهایت پدید آوردن جهل عمومی است.
عدم توانایی شبکه های اجتماعی برای نهادسازی سیاسی در جریان اعتراضات و پس از آن، یکی دیگر از آسیب های جدی شبکه های اجتماعی است؛ برای مثال توئیتر یا فیس بوک، تنها می توانند به شکل دهی اعتراضات و سرنگونی حکومت کمک کنند؛ اما توانایی برنامه ریزی برای اداره حکومت یا ایجاد نهادهای دموکراتیک را نداشته و نمی تواند، از آرمان ها و اهداف موردنظر خود دفاع کند. (Ayres 1999) از دیگر آسیب های جدی شبکه های اجتماعی مجازی این است که به میزان قابل توجهی، شانس کنترل سیاسی و مردم فریبی را بالا می برد، زیرا پیشرفت تکنولوژی، چنان از ارتقای بصیرت افراد پیشی می گیرد که افراد هنگام رویارویی با تکثیر سریع اطلاعات کاملاً بی دفاع می مانند. (P Resnick 2004). خارج شدن سیاست از فرایند عقلانی، دیگر آسیب جدی رسانه های نوین است؛ زیرا رسانه های جدید، درحال دگرگون کردن سیاست هستند؛ به عبارت دیگر، زندگی سیاسی به مقدار زیادی در محدوده رسانه قرار گرفته است؛ یعنی سیاست منطق رسانه ها را پذیرفته و در این فرایند خود دگرگون شده است.
همچنین ظهور رسانه های نوین به عنوان مرکز قدرت خودگردان است که به تقویت شخصی سازی سیاست کمک می کنند. در این فرایند، سیاست به عنوان نمایش و مخاطب به عنوان تماشاچی درنظر گرفته می شود. همه اینها بدان معناست که سیاست، کمتر به عنوان یک فرایند عقلانی، تجزیه و تحلیل می شود، بلکه بیشتر به عنوان یک سری حرکات نمادین که ما به آنها واکنش نشان می دهیم، عمل می کند. تحت تأثیر این تغییرات، سیاست مداران، بیش از پیش رسانه ای شده و به انسان های معمولی تبدیل می شوند. آنها افراد معروفی می شوند که مشابهت های زیادی با افراد سرگرم کننده دارند. در واقع رهبران، مانند یک کالای تجاری تبلیغ می شوند. وارونه شدن برخی نظریه های مدرن در عرصه های سیاست و اجتماع، یکی دیگر از آسیب های جدی شبکه های اجتماعی است. یکی از این تئوری ها، تئوری دموکراسی به معنای حق تعیین سرنوشت ملت ها از سوی خود آن هاست. فن آوری اطلاعاتی و ارتباطی و امپریالیسم رسانه ها، به طرق مختلف، این تئوری مهم سیاست و حکومت را به چالش کشیده است که به دو شکل این چالش اشاره می شود: نکته نخست اینکه دموکراسی دیگر واقعاً معنای حکومت مردم بر مردم نمی دهد. احزاب، گروه ها و نخبگان سیاسی، با تسلط بر ابزارهای ارتباطی و به یاری امپراطوری رسانه ها، ایده ها و برنامه های خود را بر مردم تحمیل می کنند و گزینش ها، نه براساس توانایی و شایستگی، بلکه براساس میزان سرمایه و تسلط منتخب بر رسانه ها صورت می گیرد؛ هرچند که قدرت تبلیغات و آثار منفی آن، در همه جوامع، حتی جوامع ابتدایی وجود داشت؛ اما با گسترش فن آوری ارتباطی و اطلاعاتی و پیدایش انواع رسانه های مجازی، این قدرت پیچیده تر گردیده است. چالش دوم برای دموکراسی، پیدایش مفهومی به نام دیکتاتوری اقلیت در سایه امپراطوری رسانه ها است که اساساً با ماهیت دموکراسی در تضاد است. مفهوم دیکتاتوری اقلیت، تنها در سایه فن آوری ارتباطات، به ویژه رسانه های مجازی شدنی است، چرا که اقلیت مسلط بر این رسانه ها مانند اشرافیت قرن های 71 و 81 میلادی، درپی تحمیل افکار، امیال و عقاید خود بر دیگران است.
توجه به هشدارهای شماری از صاحب نظران برجسته در رابطه با تأثیر ویرانگر اینترنت بر سیاست، بیانگر دیگر جنبه های آسیب سیاسی شبکه های اجتماعی مجازی است. در سال 0002، پوتنام(173 P Putnam 0002). در مورد ظهور «سایبر آپارتاید» (6) و «سایبر گسیختگی» (7) هشدار داد و گفت: «فرهنگ سیاسی اینترنت، دست کم در مراحل اولیه بسیار آزاد بوده و در برخی موارد، فضای سایبر بیانگر وضعیت طبیعی هابز و نه لاک است.”
تحلیل گران اجتماعی دیگر نیز هشدارهای مشابهی داده اند. (R2002 Blood) سانستین (P49. Sunstein 2001)، هشدار پوتنام را یک سال بعد این گونه تکرار کرد: تکنولوژی های جدید از جمله اینترنت به صورت چشمگیری توانایی مردم برای شنیدن صدای خود و ممانعت از شنیدن صدای دیگران را افزایش داده است؛ برای مثال بلاگ ها می توانند تازه ترین نمونه ها از سایبر آپارتاید باشند. بسیاری بلاگرها خود از نگرانی در مورد این پدیده که «پیله بستن» (8) می نامند، صحبت می کنند. این مسئله از نظر جامعه شناسان موجب ذره ای و اتمیزه شدن فرد و کاهش انسجام و همبستگی می گردد.
افزایش تعارضات ساختاری و دوگانگی هویت، یکسان سازی فرهنگی، تقویت گرایش های گریز از مرکز (فروملی و فراملی) و اخلال در روند وحدت ملی، ایجاد اختلاف و شکاف میان ملت ها به دلیل ملی گرایی افراطی، ایدئولوژی های متضاد و در نهایت بروز شکاف فرهنگی، یکپارچگی افقی گروه ها و طبقات و تشدید دوقطبی، تضاد با ارزش ها، باورها، تضعیف پیوندهای سنتی از طریق تقویت و تبلیغ ارزش های غربی و کمک به استحاله فرهنگی، بهره برداری تبلیغاتی و انتشار اخبار غیرواقع تحریف شده، ایجاد نخبگان سیاسی و فرهنگی وابسته، به جریانات خود ساخته از طریق شبکه ارتباطی، از دیگر آسیب های سیاسی شبکه های اجتماعی مجازی در جنگ نرم محسوب می شود.

                             

فيس بوك بنا بر ادعاي حاميان و بنيانگذارانش چيست ؟

شناسنامه فيس بوك :
نوع شرکت اختصاصی
تأسیس کمبریج، ماساچوست (۴ فوریه ۲۰۰۴)
شعبهٔ مرکزی کالیفرنیا
افراد مهم مارک زوکربرگ، بنیادگذار و مدیر اجرایی
داستین موسکوویتز، بنیادگذار همراه
شریل سندبرگ، مدیر اول اجرایی
مت کوهلر، مدیر تولید
کریس هیوز، بنیادگذار همراه
درآمد  میلیون ۲۰۰۰ دلار (تخمین ۲۰۱۱)
تعداد کارکنان +۲۰۰۰( ۲۰۱۱)

 فیس‌بوک (به انگلیسی: facebook) شرکت ایجاد کننده وب‌گاه فیس‌بوک است که در ۴ فوریه ۲۰۰۴ به وجود آمد. از شبکه‌های اجتماعی مجازی است به واسطه آن می‌شود با دوستانی که دارای حساب کاربری در فیس بوک هستند عکس، فیلم یا پیغام به اشتراک گذاشت. فیس بوک هم اکنون به طور رایگان در اختیار مردم جهان قرار دارد. فیس بوک توسط Mark Zuckerberg و هم اتاقیش Dustin Moskovitz در حالی که هر دو در دانشگاه هاروارد مشغول تحصیل بودند راه اندازی و سرمایه گذاری شد. در ابتدا فقط مختص دانشجویان هاروارد بود و بعد ها در دسترس عموم قرار گرفت .

وب‌گاه فیس‌بوک هم‌اکنون به ۴۰ زبان از جمله فارسی، قابل دسترس بوده و ۷۰ درصد از کاربران آن در خارج از ایالات متحده هستند.

فیس بوک (Facebook) یک شبکه اجتماعی رایگان در اینترنت است . کاربران در آن میتوانند با یکدیگر بطور کاملا چند رسانه ای در ارتباط باشند ، دوستان را به لیست خود اضافه کنند،با دیگران آشنا شوند و برای خود یک صفحه شخصی درست کنند تا دیگران به آن مراجعه و اطلاعات آن را مشاهده کنند و در صورت علاقه نظر خود را اعلام کنند .

محیط فیس‌بوک در واقع مجلسی از دوستان و آشنایان یک کاربر به‌شمار می‌آید. فیس بوک با ارائه امکان عضوگیری در تعداد بالا، به کاربران اجازه می‌دهد تا در هر لحظه دوستان جدیدی را به مجموعه خود اضافه کنند.

کاربران در فیس‌بوک دارای یک صفحه شخصی هستند. می‌توانند گروه تاسیس کنند و یا در گروه‌های دیگر عضو شوند. کاربران می‌توانند برای خود آلبوم عکس بسازند و دوستانشان را انتخاب کنند و به لیست دوستان اضافه کنند.

کاربران می‌توانند برای یک هنرمند یا یک وب‌گاه و یا وبلاگ شخصی خود و شاید هم برای کالایی که تولید می‌کنند صفحه جداگانه طراحی کنند تا دیگران هم در آن صفحات ثبت شوند و پیشنهاد و انتقاد ارائه بدهند.

کاربران فیس‌بوک در رابطه با شما تنها به پنج گروه طبقه‌بندی می‌شوند؛ دوستان، دوستان دوستان، اعضای هم‌شبکه، غریبه‌ها و کاربرانی که احیاناً بسته‌اید.

فیس‌بوک نرم‌افزارها، ابزارهای جانبی خاص و بازی‌های آنلاین گوناگونی دارد که کاربر می‌تواند با توجه به نیاز خود از آن‌ها استفاده کند.

جولیان آسانژ موسس وب سایت ویکی لیکس می گوید:

«فیس بوک تنفر آمیز ترین ابزار جاسوسی است که تاکنون خلق شده است. هر کس که نام و مشخصات دوستان خود را به شبکه اجتماعی فیس بوک اضافه می کند باید بداند که به شکل رایگان در خدمت دستگاه های اطلاعاتی آمریکاست و این گنجینه اطلاعاتی را برای آنها تکمیل می کند.».

به گفته وی فیس بوک یک گنجینه اطلاعاتی بسیار بزرگ از نام و سوابق افراد است که کاربران آن را به شکل داوطلبانه در اختیار این شبکه اجتماعی قرار می دهند ولی این ابزار توسط دستگاه های امنیتی و اطلاعاتی آمریکا مورد بهره برداری قرار می گیرد. دسترسی این دستگاه های اطلاعاتی به اطلاعات ذخیره شده در فیس بوک آن را به یک ابزار خطرناک بدل کرده است.

سازنده فیس بوک جوانی به نام مارک زاکربرگ است که آن را در چهارم فوریه سال ۲۰۰۴ راه اندازی کرد. مارک زاکربرگ وب‌گاه فیس بوک را از اتاق خود در دانشگاه هاروارد آمریکا طراحی کرد و در تاریخ ۴ فوریه ۲۰۰۴ آن را به عنوان یک وب سایت اجتماعی ویژهٔ دانشجویان هاروارد راه اندازی کرد. اما سایت او فراتر از محدوده یک دانشگاه و دانشجویان آن، خیلی سریع مورد توجه قرار گرفت و چنان محبوب شد که تا آخر هفته دوم راه اندازی آن، بیش از نیمی از دانشجویان هاروارد درآن نام نویسی کرده بودند و از آن به عنوان راهی برای ارتباط با یکدیگر استفاده می‌کردند و در کوتاه مدت، میلیونها نفر در همان چند ماه نخست، به عضویت آن در آمدند.

فیس بوک در ایران فیلتر است.

ساخت فیلمی با محوریت فیس بوک
در سال ۲۰۱۰ دیوید فینچر فیلمی را با نام شبکه ی اجتماعی(فیلم) در مورد فیس بوک و زندگی مارک زاکربرگ خالق این سایت ساخت.

ايسنا :  طبق تازه‌ترين آمار، تعداد كاربران شبكه فيس‌بوك در حال رسيدن به 700 ميليون نفر است و با همه‌گير شدن اين شبكه بزرگ اجتماعي، شاهد استقبال برخي از كاربران و گسترده شدن روابط مجازي و در مقابل نگراني برخي والدين از عضويت فرزندانشان در اين شبكه هستيم.

 شايد بتوان گفت كه امروزه فيس بوك جاي خود را در زندگي مردم در فضاي مجازي پيدا كرده و اين روزها در اوج قرار دارد. اين شبكه اجتماعي در حال به چالش كشيدن گوگل و ياهو در دنياي اينترنتي است و نكته قابل توجه اينجاست كه هم‌چنان درآمدي نجومي از بخش تبليغات آنلاين كسب مي‌كند.


بيش‌ترين كاربران از چه كشورهايي هستند؟

آمارها نشان مي‌دهد به دليل افزايش استقبال از اين شبكه اجتماعي، در برزيل و هند نيز تعداد كاربران اين شبكه اجتماعي افزايش تصاعدي يافته است.

كشورهايي همچون برزيل، مكزيك، اندوزي، آرژانتين و فيليپين قسمت اعظم كاربران فيس بوك را به خود اختصاص داده‌اند؛

نيمي از مردم آمريكا يعني 149 ميليون نفر عضو فيس بوك هستند و اندونزي نيز با 37 ميليون كاربر در رده دوم بيش‌ترين كار بر فيس بوك قرار دارد.

اما مقامات اين شبكه بزرگ اجتماعي مدعي شدند از راهكارهاي جديد امنيتي براي افزايش سطح امنيت كاربران استفاده كرده‌اند.

طبق تحقيقات جديد، سه چهارم از كودكان اروپا در شبكه‌هاي اجتماعي عضو هستند و اين در حالي است كه يك نفر از پنج نفر كه داراي سن زير 13 سال است، كه اين موضوع محدوديت‌هاي سني فيس بوك را نقض كرده است.

نظرسنجي جديدي كه از سوي كميسيون اروپا انجام شده نشان مي‌دهد كه 77 درصد از كودكان 13 تا 16 ساله و 38 درصد از كودكان 9 تا 12 ساله در اروپا در شبكه‌هاي اجتماعي عضو هستند.

نتيجه اين نظرسنجي‌ها نشان مي‌دهد كه يك چهارم از آن‌ها پروفايل خود را در معرض ديد عموم قرار داده‌اند، بدين معنا كه هر فردي مي‌تواند به اطلاعات آ‌ن‌ها دسترسي داشته باشد كه همين امر آن‌ها را در خطر سوء استفاده از سوي برخي افراد قرار داده است.

يكي از مقامات كميسيون اروپا كه مسوول امور اينترنتي در اين كميسيون است، از شركت‌هاي شبكه‌هاي اجتماعي خواست تا پروفايل كودكان را تنها در دسترس افراد تاييد شده قرار دهند و اين پروفايل‌ها را در موتورهاي جست‌وجوگر ناپديد كنند.

اما موضوع قابل توجه اين است كه تعداد پروفايل‌هاي نوجوانان 13 تا 16 ساله در شبكه‌هاي اجتماعي در غرب اروپا بسيار زياد است، به طور مثال هلند با 70 درصد داراي بيش‌ترين كودك زير 13 سال عضو در يك شبكه اجتماعي است و فرانسه با 25 درصد در انتهاي جدول قرار دارد.

اين نظرسنجي همچنين نشان مي دهد كه فيس بوك محبوب‌ترين شبكه‌ي اجتماعي در 17 كشور از 25 كشور اروپايي است و 57 درصد از افراد 9 تا 16 ساله عضو اين شبكه اجتماعي هستند.

با وجود محدوديت‌هاي سني، 20 درصد از كودكان 9 تا 12 ساله كه تحت نظرسنجي قرار گرفتند، اظهار كردند داراي يك اشتراك فيس بوك هستند.


تدابير امنيتي براي كاربران

مقامات فيس بوك اعلام كردند كه براي مقابله با كلاهبرداري از كاربران فيس بوك و ارسال هرزنامه‌ها به آن‌ها، تدابير امنيتي جديدي اتخاذ كرده‌اند.

آن‌ها مدعي‌اند كه روند ورود كاربران به اين شبكه اجتماعي را ارتقاء بخشيده‌اند و از ابزار جديدي براي افزايش امنيت لينك‌هايي كه در اين شبكه به اشتراك گذاشته مي‌شود، استفاده كرده‌اند.

از سويي ديگر يكي از مقامات فيس بوك اظهار كرده است كه اين شركت متعلق به ارائه فضاي امن به كاربران در اينترنت است.


اطلاعات شخصي كاربران در دست اشخاص ثالث

به نظر شما آيا اين امكان وجود دارد كه اطلاعات شخصي كاربران فيس بوك به طور سهوي در اختيار اشخاص ثالث به ويژه شركت‌هاي تبليغاتي قرار بگيرد؟

طبق اعلام شركت امنيتي سيمنتك، اشخاص ثالث و كمپاني‌هاي مختلف اين فرصت را داشته‌اند كه به اطلاعات شخصي كاربران فيس بوك از جمله اطلاعات پروفايل‌ها، عكس‌ها و محتويات چت‌ها دسترسي داشته باشند و براي كاربران پيغام ارسال كنند.

تخمين آن‌ها در اين باره اينگونه بوده كه از ماه آوريل سال 2011 نزديك به صد هزار برنامه (applications) افشاي اين اطلاعات را تسهيل كرده ‌است. همچنين مشاهده شده كه در طول سال‌ها، صدها هزار برنامه به طور سهوي باعث افشاي اطلاعات كاربران فيس بوك و قرار گرفتن آن‌ها در اختيار اشخاص ثالث شده‌ و ممكن است اشخاص ثالث خود به توانايي دسترسي به اين اطلاعات واقف نبوده‌اند و فيس بوك مطالب اعلام شده از سوي سيمانتك را تاييد كرد.

براي ميزان تاثيرگذاري اين شبكه ميتوان نگاهي به اخبار كشته شدن بن لادن انداخت؛ پس از انتشار خبر كشته شدن اسامه بن‌لادن صفحه مربوط به اين اتفاق به نام "اسامه بن‌لادن مرده است" در فيس بوك با استقبال چشمگير كاربران اين شبكه اجتماعي روبه‌رو شد. تنها ظرف چند ساعت پس از انتشار اين خبر، بيش از 200 هزار نفر صفحه‌ي "اسامه بن‌لادن مرده است" را Like كردند.

اما اين شبكه يا هدف جذب كاربران هر جه بيشتر و در تلاش براي تقويت بخش News Feeds خود در نظر دارد تا اخبار بيش‌تر و واقعي‌تري منتشر كند.

 فيس‌بوك چندي پيش به استخدام فردي براي ايجاد روابط ميان خبرنگاران و سازمان‌هاي خبري پرداخت. 

اقدامات جديد فيس بوك هم‌چنين به سازمان‌دهي رويدادهاي رسانه محور كمك مي‌كند و قرار است يكي از اين رويدادها به زودي در دفتر فيس بوك در كاليفرنيا برگزار شود.

واديم لاوروسيك كه مسوول بخش برنامه‌هاي مرتبط با خبرنگاران در فيس بوك شده، ماموريت پيدا كرده است تا امكانات بيش‌تري در اين شبكه ايجاد كند تا اين كه بتوان از آن به عنوان يك ابزار خبري نيز استفاده كرد.

 

 جایگاه ویژه عفت و حیا در فیس بوک

تأثيرات فيس بوک در ترويج بي عفتي و بي بند و باري در ميان جوانان
بسياري از کاربران فيس بوک با قرار دادن عکس هاي خصوصي و خانوادگي خود در انظار عمومي به حريم شکني مي پردازند؛ در برخي از اين موارد شما عکس هايي از دوستان و همکاران خود مي بينيد که برايتان باور کردني نيست!

                               

به گزارش عصر امروز، فيس بوک (Facebook) يک سايت به اصطلاح و در لغت اجتماعي است که در چهارم فوريه سال ۲۰۰۴ راه اندازي شد؛ این سایت پس از گذشت مدت کوتاهی از آغاز فعالیت خود توانست مخاطبان زیادی را در کشورهای مختلف جهان از جمله "ایران" جذب کند.

سياست گذاران و موسسان اين سايت اهداف گسترده سياسي، اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي را از تاسيس آن دنبال مي کردند که نمونه اي از اهداف سياسي آن را در حوادث پس از انتخابات در ايران مشاهده کرديم.

اما هدف از نگارش اين گزارش بررسي اهداف سياسي و اقتصادي فيس بوک در ايران نيست، بلکه قصد داريم تا تنها به گوشه اي از تاثيرات منفي "اجتماعي " و "فرهنگي " در اين سايت که به بحث ايجاد "آلبوم تصاوير " و انتخاب يک "عکس " براي نمايه خود است بپردازيم.

اگرچه فعاليت اين سايت در کشور ما غير قانوني است و از همين روي براي مخاطبان اينترنتي قابل دسترسي نبوده و به اصطلاح "فيلتر " است؛ اما نبايد اين حقيقت را ناديده گرفت که اين سايت نسبتا مخاطبان زيادي در ايران پيدا کرده است.

"نام نويسي " نوشته اي است که با بزرگترين فونت پس از ورود به اين سايت با آن مواجه مي شويد و در ادامه آن مي خوانيد "نام نويسي رايگان است و هميشه خواهد ماند " که با کمي صرف وقت مي توان به راحتي در اين سايت عضو شد و به کاربران فيس بوک پيوست.

بر اساس اين گزارش، هر روز بر مخاطبان اين سايت در کشورمان افزوده مي شود و به نظر مي رسد که به جاي فيلتر و ناديده گرفتن اثرات مخرب آن بهتر است فکري اساسي براي اين پديده جديد کرد؛ چرا که با توجه با عدم هم خواني آن با عقايد، سنت و عرف مردم ايران، صدمات اجتماعي، فرهنگي، سياسي و اقتصادي گسترده اي را در آينده در بر خواهد داشت.

البته در ماه هاي اخير جوانان دلسوز، معتقد و ارزشي به ناچار خود را در عرصه جديدي از جنگ نرم ديده و با عضويت در اين سايت به فعاليت هاي انقلابي در راستاي حمايت از انقلاب و اسلام مي پردازند و اصطلاحا مجبور به بازي در زمين حريف شده اند؛ چه آنکه قطعا آنها نيز از اثرات مخرب فرهنگي و اجتماعي اين سايت مصون نخواهند بود زيرا که ماهيت اين سايت حداقل با ارزش هاي ايراني-اسلامي مردم جامعه ما همخواني ندارد که هدف از اين نگارش همانگونه که در آغاز کلام به آن اشاره شد پرداختن به اين موضوع نيست.

اما پس از عضويت در اين سايت مي توان از امکانات متعدد اينترنتي آن استفاده کرد؛ براي نمونه در اين سايت مي توانيد با کساني که دوست هستيد گفتگو (چت) کنيد يا نظرات خود را به اشتراک گذاشته و درباره آن بحث کنيد؛ يا به دوست يابي بپردازيد و حتي با دوستان دوست خود نيز آشنا شويد تا به يک باره اجتماع کوچک چند نفره شما و دوستانتان به يک اجتماع بزرگ چند صد نفره يا هزار نفره تبديل شود!

اما يکي ديگر از امکاناتي که اين سايت در اختيار شما قرار مي دهد و آسيب شناسي همين موضوع، بحث اصلي اين گزارش است، "انتخاب عکس " و " ايجاد يک آلبوم عکس " براي نمايه خود مي باشد که متاسفانه روند تاسف باري را مخاطبان ايراني در اين بخش پيش گرفته اند و به نوعي در پازل از پيش تعيين شده غرب براي ترويج بي عفتي، بي بند و باري، بي غيرتي و بي حرمتي بازي مي کنند. " اقدامي بسيار تاسف بار و البته نگران کننده "

حتما مي دانيد که پس از عضويت در اين سايت، تمام مخاطبان و کاربران فعال در آن مي توانند به راحتي به نمايه شما دسترسي پيدا کنند و اين اجازه را سايت و البته "خود شما " به ديگر کاربران داده ايد که به راحتي شما را شناسايي کرده و در صورت لزوم به شما درخواست دوستي بدهند؛ اما نکته اي که واضح و مبرهن مي باشد اين است که پس از ورود به نمايه شخص ديگري اعم از دختر و پسر يا مرد و زن، شما عکس اصلي نمايه وي را مشاهده مي کنيد و تنها در بخش "عکس ها " يا همان "آلبوم عکس ها " کاربر مي تواند ديگر تصاوير مربوط به خود را از ديد شما پنهان کرده و آنها را تنها براي دوستان يا برخي از آنها به نمايش بگذارد.

اما بسياري از کاربران ايراني، (مخصوصا خانم ها) فيس بوک در بخش انتخاب "عکس نمايه خود " عکسي بد پوشش و بي حجاب را انتخاب مي کنند که اين موضوع نگران کننده است؛ کافي است شما نام يکي از همکاران، همکلاسي ها، هم دانشگاهي ها، هم محله اي ها و ... را که احساس مي کنيد در اين سايت عضو است را پس از عضويت در اين سايت جستجو کنيد، که در اغلب موارد در صورت عضويت اين افراد، با عکس هاي "عجيبي " مواجه مي شويد که باعث تاسف و ناراحتي شما مي شود!

سوال اينجاست که چرا بايد برخي از مردم کشورمان در مواجهه با اين پديده به اين شکل منفعلانه برخورد کرده و به راحتي استحاله شوند؟ البته تمام کساني که عکس هاي بد پوشش را در اين سايت قرار مي دهند جاهل مقصر نيستند و در حقيقت اين موضوع را به عنوان يک عرف قبول کرده و باورشان شده که تنها در يک "اتاق خصوصي " که دوستان هم جنسشان آنها را مي بينند مشغول زندگي روزمره خود هستند؛ و نا گفته نماند کساني هم هستند که با اغراض فرهنگي و اجتماعي اقدام به اين کار مي کنند.

اما تمام ماجرا به "عکس نمايه " ختم نمي شود! در قسمت "آلبوم عکس ها " نيز بسياري از کاربران فيس بوک با قرار دادن عکس هاي خصوصي و خانوادگي خود در انظار عمومي به حريم شکني مي پردازند؛ طوري که به نظر مي رسد برايشان "عرفي موجه " شده است؛ در برخي از اين موارد شما عکس هاي خانوادگي دوستان و همکاران خود را با پوششي متفاوت و البته نامناسب مي بينيد که برايتان باور کردني نيست!

براي نمونه شما در پايان اين گزارش عکس هايي را از نمايه برخي مخاطبان فيس بوک که خود آنها در اختيار عموم جامعه قرار داده اند و يا عکس هايي را که در قسمت "آلبوم عکس هاي " برخي کاربران اين سايت و بدون دوست شدن با آنها مي توان مشاهده کرد را مي بينيد، که با آنکه قطعا خود اين افراد با کمال ميل و رضايت آنها را در اختيار عموم قرار داده اند اما چهره آنها را به خاطر رعايت اخلاق شطرنجي کرده ايم.

به نظر مي رسد غرب براي ترويج بدحجابي، بي عفتي، بي حرمتي و البته فحشا راه جديدي را در پيش گرفته است که نيازمند هوشمندي مردم و البته مسئولان در مواجهه با آن است؛ که در صورت ادامه اين روند نه "حريمي " مي ماند و نه "حرمتي " .


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







تاريخ : پنج شنبه 11 دی 1393برچسب:, | 17:21 | نويسنده : خدمات کامپیوتری الماس |